Αστυπάλαια, η εναλλακτική… [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Η Αστυπάλαια βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Δωδεκανήσων. Έχει έκταση 96,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψηλότερη κορυφή την Βάρδια με 482 μέτρα.
Οι ακτές του νησιού είναι βραχώδεις με όρμους και παραλίες. Μία μικρή χερσαία λωρίδα 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα, το μέσα και το έξω νησί όπως αποκαλούνται από τους ντόπιους. Διάφορα μικρά νησάκια όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης βρίσκονται νοτιοανατολικά ενώ δυτικά βρίσκονται ο νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα και άλλες.
Η χώρα του νησιού μοιάζει πιο πολύ με κυκλαδίτικο οικισμό και στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα ενετικό κάστρο. Χτίστηκε για προστασία από τους πειρατές και είναι δεμένο με σκούρα ντόπια πέτρα. Διαθέτει επίσης σαγηνευτικές παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά που βασιλεύει η ηρεμία και η χαλάρωση. Τα Καμινάκια, οι Βάτσες και το Λιβάδι συγκεντρώνουν το περισσότερο ενδιαφέρον.
Το Λιβάδι είναι ο ανθισμένος κήπος της Αστυπάλαιας, καθώς είναι γεμάτο περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές και αμπέλια. Τα σπίτια είναι γεμάτα λουλούδια και γεμίζουν όλη την ρεματιά που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. Στην Μαλτεζάνα, βρίσκονται τα Λουτρά του Ταλαρά που έχουν σαν «ατραξιόν» τα κεραμιδί ψηφιδωτά από την ελληνιστική περίοδο. Στις Βάτσες βρίσκεται η Σπηλιά του Νέγρου, ένα σπήλαιο με πανέμορφα συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών που συνοδεύουν αρκετοί θρύλοι με πειρατές και κρυμμένους θησαυρούς. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο ασβεστολιθικού βράχου, στη θέση Φτερά, προσφέρεται για αναρρίχηση στους πιο περιπετειώδεις.

Το νησί έχει καταφέρει να παραμείνει σχετικά παρθένο και να μην θυσιαστεί στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, Πρόκειται για έναν προορισμό μου μαθαίνεται στόμα με στόμα και δεν ήταν ποτέ στα πρωτοσέλιδα των τουριστικών οδηγών.
Επιμέλεια: Άγγελος Γ