Ασημένια ελληνικά νομίσματα ανακαλύφθηκαν στη Ρουμανία

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ρουμανίας, το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 ανακαλύφθηκαν 68 αρχαία ασημένια Ελληνικά νομίσματα με την επιγραφή: «ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ» που είναι περιμετρικά διακοσμημένα με κλαδιά βελανιδιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαίων νομισμάτων φαίνεται πως έγινε από έναν συνταξιούχο αστυνομικό στο χωριό Radomiresti, το οποίο βρίσκεσαι 40 χιλιόμετρα βόρεια των Βουλγαρικών συνόρων.

Τα νομίσματα παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού θα εκτιμήσει την αυθεντικότητα και τον χρόνο κοπής τους.

Η φωτογραφία του νομίσματος από τον χώρο της ανασκαφής

Facebook/Paul Durcă

Βέβαια, το γεγονός πως η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως αρχαία ελληνικά νομίσματα στην περιοχή της Ρουμανίας δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Άλλωστε, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Vasile Parvan δημοσιεύει μελέτημα του, το οποίο επιγράφει “Η ελληνική και ελληνιστική διείσδυση στην κοιλάδα του Δουνάβεως, και αναφέρει ότι το 500 π.X. κατά μήκος του πλωτού ποταμού, οι Έλληνες ίδρυσαν πλήθος επινείων, εμπορίων, σταθμών πώλησης και αγοράς, πλέοντας ακατάπαυστα προς τα άνω και προς τα κάτω. Προφανώς δε λόγω της αδιάλειπτης και κατ’ αποκλειστικότητα χρήσεως του από Έλληνες ονομάζει τον Δούναβη “ελληνικό”.

Ούτε βέβαια αποτελεί έκπληξη πως τα αρχαία νομίσματα φέρουν την επιγραφή «ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ», καθώς και οι Μακεδόνες ήταν  Έλληνες και η Μακεδονική γλώσσα ήταν διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής. Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια (νυν «Βόρεια Μακεδονία»), είναι μια σλαβική γλώσσα, για την ακρίβεια βουλγαροσερβική, που ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών και γράφεται με το σλαβικό κυριλλικό αλφάβητο, μια γλώσσα που σκόπιμα επελέγη από τους Σκοπιανούς να φέρει το ψευδές όνομα «Μακεδονική» για να παραπέμπει στην ελληνική γλώσσα τής Μακεδονίας (αρχαία και νέα). Αυτό συμβαίνει γιατί η γλώσσα είναι στοιχείο ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ και όχι απλή ονομασία, άρα και κύριο συστατικό για την υποστήριξη μακεδονικής εθνότητας. (babiniotis.gr)

 

Πηγή: adevarul.ro