Ανάφη, το νησί που ξεπήδησε μέσα από τη θάλασσα

Στο νότιο Αιγαίο, λίγο πιο κάτω από την πολύ πιο διαφημισμένη Σαντορίνη, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα νησιά της άγονης γραμμής, η Ανάφη. Η Ανάφη, σύμφωνα με τη μυθολογία, ξεπήδησε μέσα από την θάλασσα για να σώσει τον Ιάσωνα και την Αργώ από την κακοκαιρία.

Το σχήμα του νησιού είναι σχεδόν τριγωνικό και η έκταση της είναι περίπου 38,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι γενικά ορεινό νησί με έντονο ακτογραφικό διαμελισμό χωρίς μεγάλες κολπώσεις. Η γεωλογική σύσταση της είναι στο κέντρο γρανιτική ενώ στην περιφέρεια κρυσταλλική νεογενής. Παρατηρούνται στο νησί και ελαφρόπετρες, μάλλον λόγω έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1500 π.Χ.. Στο υπέδαφος υπάρχουν μεταλλεύματα κυρίως γαληνίτη, σμιθσονίτη, σιδήρου και μολύβδου. Στην Ανάφη υπάρχει επίσης ιαματική θειούχα πηγή.

Η Ανάφη είναι ένα νησί γνωστό από την αρχαιότητα καθώς από τους αρχαίους θεωρούταν ιερό και ναός του Απόλλωνα. Στα χρόνια της Βυζαντινής και μετά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Ανάφη ακολούθησε την μοίρα των άλλων νησιών των Κυκλάδων.

Στην επανάσταση, οι Αναφιώτες συμμετείχαν ενεργά αποτελώντας μαζί με την Θήρα και την Αστυπάλαια, την επαρχία Νότιων Κυκλάδων. Το σήμα κατατεθέν του νησιού αποτελεί σίγουρα ο πελώριος βράχος στην νοτιοανατολική άκρη του νησιού. Πρόκειται για έναν ασβεστολιθικό μονόλιθο με υψηλότερη κορυφή τον Κάλαμο (386 μέτρα). Αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο μονόλιθο της Ευρώπης, μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ, και είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο το νησιού. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αιώνα, Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου.

Η Ανάφη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, ένα άγονο νησί της Ελλάδας με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και ιστορία που ξεκινάει από πολύ μακριά. Σαν κυκλαδίτικο νησί που σέβεται τον εαυτό του, η Ανάφη διαθέτει και πανέμορφες παραλίες με την χρυσαφένια αμμουδιά Κλεισίδι και τον Μεγάλο Ρούκουνα να ξεχωρίζουν.

Επιμέλεια: Άγγελος Γ.