Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο της Κορέας το 1950Το καλοκαίρι του 1950, στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εισέβαλαν στη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να επέμβουν και οι δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, αναγκάστηκε και η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ΟΗΕ να στείλει τον Νοέμβριο του 1950 1.000 περίπου στρατιώτες του Στρατού Ξηράς, το 13ο Σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας με 67 άντρες και 7 μεταφορικά αεροσκάφη C-47 Dakota.

Η προετοιμασία και η άφιξη στην Κορέα

Ένα τάγμα από 1.200 περίπου στρατιώτες συγκεντρώθηκε σε στρατόπεδο της Λαμίας τον Αύγουστο του 1950, αρχίζοντας τις προετοιμασίες για την αναχώρηση για την Κορέα. Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες ήταν Στερεοελλαδίτες και είχαν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή στην εκστρατεία στην Άπω Ανατολή.

Τα πρώτα ελληνικά αεροσκάφη έφτασαν τελικά στην Κορέα στις 3 Δεκεμβρίου του 1950. Στις πολεμικές συγκρούσεις που ακολούθησαν, οι ελληνικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε έναν άγνωστο τόπο και έχοντας απέναντί τους έναν πολυάριθμο εχθρό, πολύ μαχητικό και πειθαρχημένο.

Η συμμετοχή των Ελλήνων στις πολεμικές συγκρούσεις

Παρά το γεγονός πως η στρατιωτική δύναμη των Ελλήνων ήταν ολιγάριθμη, η προσφορά των Ελλήνων στο συμμαχικό στρατό του ΟΗΕ δεν πέρασε απαρατήρητη. Ίσα ίσα που υπήρξαν και περιπτώσεις που η μαχητικότητα των Ελλήνων προκάλεσε το θαυμασμό των υπόλοιπων συμμάχων.

Συγκεκριμένα, ο ελληνικός στρατός για τη συμμετοχή του στην κατάληψη των υψωμάτων στην περιοχή Γιουγκτού-Ρι και κοντά στον ποταμό Χάγκτσον-Χαν τον Μάρτιο του 1951 απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο. Επίσης, για την κατάληψη του υψώματος Χάρυ τον Ιούνιο του 1953, ο ελληνικός στρατός προκάλεσε την απονομή ευαρέσκειας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι Έλληνες στρατιώτες λάμβαναν ως αντιμισθία 10 δολάρια το μήνα. Όταν όμως είδαν οι Αμερικανοί τη γενναιότητά τους στη μάχη, είπαν στον Έλληνα Διοικητή πως οι Έλληνες στρατιώτες άξιζαν μια μεγάλη αύξηση του μισθού τους. Ο Έλληνας Διοικητής απάντησε τότε στον Αμερικανό πως οι Έλληνες δεν είχαν έρθει στην Κορέα για τα χρήματα, αλλά για να υποστηρίξουν τα ιδανικά της ελευθερίας και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Αυτή η απάντηση έβρισκε σύμφωνους και τους ίδιους τους στρατιώτες, καθώς έβαζαν τη δόξα της πατρίδας τους πάνω από τις οικονομικές απολαβές.

Βέβαια, εκτός από τη συμμετοχή σε αιματηρές συγκρούσεις, σημαντική ήταν η προσφορά των Ελλήνων στρατιωτών και στη φιλανθρωπική δράση στην Κορέα. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανήγειραν το ναό του Αγίου Νικολάου στη Σεούλ, παρέχοντας σε Κορεάτες κάθε ηλικίας δωρεάν ιατροφαρμακευτική βοήθεια.Η αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών

Ο πόλεμος της Κορέας τερματίστηκε στις 27 Ιουλίου του 1953, μετά την υπογραφή ανακωχής στη Μουνσάν της Βόρειας Κορέας. Τότε, οι ελληνικές δυνάμεις συντάχθηκαν στην 3η Αμερικανική Μεραρχία και εγκαταστάθηκαν στην αμυντική τοποθεσία Τσορβόν. Από την άνοιξη του 1955 άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά τα ελληνικά στρατεύματα από την Κορέα, ώσπου τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ολοκληρώθηκε η αποχώρηση.

Πηγή: Μνήμες Πολέμου 1897-1974
Φωτογραφία