Triple Α: Προσαρμογή της αφρικανικής γεωργίας στην κλιματική αλλαγή

Στο Μαρόκο πηγάζει η πρωτοβουλία για την προσαρμογή της αφρικανικής γεωργίας ή Triple Α, μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μεταλλάξει την αφρικανική γεωργία ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία της Triple A (προσαρμογή της αφρικανικής γεωργίας), που έχει συσταθεί στο Μαρόκο αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Πράσινου Προγράμματος της χώρας. Αφορά τη γεωργία και τη βιομηχανία μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αφρικανική ήπειρος – χρηματοδότηση, αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και απομόνωση του άνθρακα σε χώρες της Αφρικής .

Όπως αναφέρει ο Μπρο Χρο-Περιφερειακός Διευθυντής Γεωργίας της Σους Μασά Νταράα:«Έχουμε μάθει πολλά στο Μαρόκο, τα ευρήματα είναι πολύ καλά για τη γεωργία μας. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά και η εμπειρία μας θα είναι στην υπηρεσία των άλλων Αφρικανικών φιλικών χωρών. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την οικονομία του νερού, χωρίς την περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς το προσωπικό.Νομίζω ότι από αυτά εξαρτώνται αρκετά οι στόχοι του τριπλού Α».
Στο Μαρόκο η καλλιέργεια τομάτας σε θερμοκήπια είναι ένα παράδειγμα της εντατικής παραγωγής. Οι παράγοντες μεγιστοποιούνται για την εξασφάλιση της κερδοφορίας.H αντικατάσταση υαλοβάμβακα με άμμο επεκτείνει την περίοδο παραγωγής με τη θέρμανση των θερμοκηπίων το χειμώνα.
Όπως εξηγεί η Ναγιάτ Ελ Καρζ η υπεύθυνη λειτουργίας του Ντουρόκ:« Το Ντουρόκ είναι μια γεωργική επιχείρηση που εξάγει 30.000 τόνους ντοματίνια. Ολες οι περιοχές είναι εξοπλισμένες με ένα σύστημα υπέργειο.Το Ντουρόκ είναι μια εταιρεία-πρότυπο στην περιοχή και σε όλο το Μαρόκο για τη διαχείριση του νερού.

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στο Μαρόκο είναι μια τέχνη που απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και τη γεύση των φρούτων. Όπως το ευνοϊκό κλίμα, το πλούσιο χώμα, και η προσοχή στη λεπτομέρεια, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ο Χαλίντ Μπουνατζμά,διευθυντής του Pack Sousshttp://www.maroc.ma/en/content/green-morocoo-plan
τονίζει:«Το Μαρόκο παράγει πορτοκάλια από το 1920.Η παραγωγή περνά από διάφορες φάσεις. Η πρωτοβουλία Πράσινο Μαρόκο είναι μια φάση επιτάχυνσης. Έχει ως στόχο να σταθεροποιήσει τον πληθυσμό μέσω άμεσης και έμμεσης απασχόλησης στην προσαρμογή των οπωρώνων στην νέα κλιματικής αλλαγής».

Η «πόλη της ώχρας» είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 20.000 άτομα (κυβερνήσεις,εμπειρογνώμονες για το κλίμα και ΜΚΟ) από 196 χώρες που θα συμμετάσχουν στην COP 22 .

Η COP 22, που ονομάζεται επίσης η σύνοδος της δράσης, έχει ως στόχο να καθορίσει τους διάφορους μηχανισμούς για την εφαρμογή της COP 21. Η COP 22 είναι η γέφυρα μεταξύ της απόφασης και δράσης.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο