Μεσογειακή διατροφή

Με τον όρο μεσογειακή διατροφή εννοούμε την διατροφή που ακολουθούσαν οι ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, προτού βέβαια επηρεαστούν από τα δυτικά διατροφικά πρότυπα. Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις, ενώ το 1995 ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δημιούργησε την ευρέως διαδεδομένη «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής». Πρόκειται για μία πλήρη σχηματική απεικόνιση των μεσογειακών διατροφικών συνηθειών. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους, δηλαδή το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α. Ακριβώς από πάνω συναντάμε τα φρούτα και τα λαχανικά και στην συνέχεια το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές οι κατηγορίες τροφών συνιστούν τις καθημερινές συνήθειες της μεσογειακής διατροφής. Πιο ψηλά βρίσκονται οι τροφές εβδομαδιαίας κατανάλωσης, δηλαδή τα ψάρια, τα πουλερικά, οι ελιές, τα όσπρια , τα αβγά και τα γλυκά. Τέλος στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το κόκκινο κρέας, το οποίο καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα. Ως ποτό συνίσταται το κρασί (πάντα με μέτρο). Το μεσογειακό πρότυπο περιλαμβάνει επίσης άφθονη κατανάλωση νερού, χρήση μυρωδικών και καθημερινή άσκηση.

med-pyramida
Πληθώρα μελετών έχουν αποδείξει ότι η διατροφή αυτή, η οποία έχει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, είναι ευεργετική για την υγεία. Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει τον σημαντικό της ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση χρόνιων ασθενειών. Η Μεσογειακή διατροφή με τα άφθονα θρεπτικά συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά.
Οι μελέτες αναδεικνύουν το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο ως πηγή της μακροζωίας των μεσογειακών λαών. Επιπλέον, συνδέουν την υιοθέτηση των εν λόγω διατροφικών συνηθειών με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτης.

geonews.gr




Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο