9 Αυγούστου 1776: Γεννιέται ο Αμεδαίος Αβογκάντρο

Το όνομα του Αβογκάντρο είναι οικείο σε όλους μας ήδη από τα μαθητικά μας χρόνια, αφού από τα πρώτα κι όλας μαθήματα Χημείας χρησιμοποιήσαμε τον αριθμό που φέρει το όνομα του. Ο αριθμός Αβογκάντρο είναι ο σταθερός αριθμός των μορίων που περιέχονται στο γραμμομόριο μιας χημικής ένωσης.
Ο Αμεδαίος Αβαγκάντρο ήταν διάσημος Ιταλός φυσικός. Γεννήθηκε στο Τορίνο στις 9 Αυγούστου 1776 και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που η αξία τους δεν αναγνωρίστηκε όσο ζούσαν. Σπούδασε νομικά αλλά δίδασκε Μαθηματικά και Φυσική στο Βασιλικό Κολέγιο του Βερτσέλι και στο Πανεπιστήμιο του Τορίνου. Ήταν άνθρωπος ταπεινός, με μεγάλη επιστημονική αξία και σήμερα θεωρείται θεμελιωτής της μοριακής θεωρίας.
Το σημαντικότερο έργο του δημοσιεύτηκε το 1811 με τίτλο «Υπόμνημα περί προσδιορισμού των σχετικών μαζών των στοιχειωδών μορίων των σωμάτων και περί των αναλογιών επί τις οποίες αυτά υπεισέρχονται στον σχηματισμό των ενώσεων». Αυτή η εργασία του οδήγησε στην διατύπωση της γνωστής αρχής «ίσοι όγκοι αερίων, κάτω από τις ίδιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, περιέχουν τον ίδιο αριθμό μορίων». Την ίδια αρχή διατύπωσε ανεξάρτητα το 1914 ο Γάλλος Αντρέ-Μαρί Αμπέρ, χωρίς όμως άμεσο και ευρύ αντίκτυπο στον επιστημονικό κόσμο της εποχής. Σ’ αυτό το σύγγραμμα, ο Αβογκάντρο ήταν επίσης ο πρώτος που διέκρινε τα άτομα από τα μόρια. Ωστόσο, οι φυσικοί και οι χημικοί δεν αντιλήφθηκαν την σημασία του, μέχρι το 1858, οπότε ο Στανισλάς Κανιτσάρο σε ένα δημοσίευμά του τόνισε ότι «για την εναρμόνιση όλων των κλάδων της χημείας θα πρέπει να στραφούμε στην πλήρη εφαρμογή της θεωρίας του Αβογκάντρο και του Αμπέρ για να κατορθώσουμε να συγκρίνουμε το μοριακά βάρη (μοριακές μάζες) και το σχετικό πλήθος των μορίων».
Ο Αβογκάντρο ασχολήθηκε ακόμη με την ειδική θερμότητα των αερίων, την ηλεκτροχημεία και πολλά άλλα φυσικοχημικά ζητήματα.

geonews.gr




Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο